Τι υπάρχει στα Ελληνικά για το Νησί του Πάσχα:


   Λίγα βίντεο και αρκετές σελίδες σε διάφορα sites.

   Το πρώτο site που πρέπει να δείτε, γιατί έχει τα 6 από τα 7 βίντεο που υπάρχουν στα Ελληνικά. Τα βίντεο είναι αρκετά κατατοπιστικά και περιεκτικά. Είναι και μια πολύ καλή αρχή:


   Το 7ο βίντεο είναι αυτό:


   Η wikipedia έχει στα ελληνικά 4 άρθρα, έναντι 49 στα αγγλικά. Τα αγγλικά άρθρα υπάρχουν στην επόμενη σελίδα


   Σελίδες μέσα σε διάφορα sites:

  • σελίδα 1    καλή περιγραφή της καταστροφής και του οικολογικού προβλήματος
  • σελίδα 2    το οικολογικό πρόβλημα
  • σελίδα 3    η ιστορία του νησιού
  • σελίδα 4    ταξιδιώτικες εντυπώσεις 4 σελίδες
  • σελίδα 5    ταξιδιώτικες εντυπώσεις
  • σελίδα 6    ταξιδιώτικες εντυπώσεις
  • σελίδα 7    ταξιδιώτικες εντυπώσεις 22 σελίδες. Εδώ θα σταθώ και θα πω λίγα λόγια:  Στην αρχή οι 2 – 3 πρώτες σελίδες ίσως σας φανούν αδιάφορες. Μην το αφήσετε. Μετά την 4η – 5η σελίδα θα το πάτε μονορούφι. Οι τρεις τελευταίες σελίδες θα σας μείνουν χαραγμένες στο μυαλό θα δείτε γιατί. Εάν προηγουμένως έχετε δει βίντεο και φωτογραφίες, πραγματικά θα ζήσετε μαζί του όλα τα σημεία του νησιού που αναφέρει. Τελικά πλέκονται όλα τα θέματα αριστοτεχνικά σε ένα καταπληκτικό κουβάρι. Καλή ανάγνωσή.

  • Σελίδα 8     τεύχος του diskovery & science κατεβείτε από την δεξιά μπάρα και κάπου στην μέση θα βρείτε μεγάλο άρθρο για το Νησί του Πάσχα
   Οι επόμενες σελίδες αναφέρονται στο θέμα από διάφορες πλευρές, αλλού μοιάζουν και αλλού προσθέτουν διάφορα ενδιαφέροντα στοιχία:

    Υπάρχει και μία μερίδα συμπατριωτών μας που συνδέουν το νησί του Πάσχα με τον Ελληνισμό. Πώς ;
    Τα μοάι έχουν έντονες ομοιότητες, με τα κυκλαδικά ειδώλια Τα πρόσωπα, Τα κολλημένα χέρια κλπ.
    Στην γλώσσα των Rapa nui τα αγάλματα τα λένε mata kita rane, που ηχητικά θυμίζει στα ελληνικά, μάτια κοιτάνε ουρανό. Πράγματι ένα μόνο μοάι έχει σωθεί με τα μάτια, και αυτά κοιτάνε προς τα πάνω.
    Προσωπικά ένιωσα έκπληξη σε πρόσφατη επίσκεψη μου στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, όταν είδα κυκλαδικά ειδώλια με τις κόγχες των ματιών σκαμμένες όπως είναι όλα τα μοάι. Για όποιον θέλει να τα δει βρίσκονται μπαίνοντας στην αίθουσα του κυκλαδικού πολιτισμού δεξιά και πάλι δεξιά στην γωνία.

   Λένε λοιπόν χονδρικά ότι έφτασαν Έλληνες κάποτε στο Νησί του Πάσχα όπου μεταδώσανε στοιχεία από τον Ελληνικό πολιτισμό. Υπάρχουν και άλλες σχετικές απόψεις. Θα τις δείτε.
   Τίποτα δεν αποκλείεται. Αφού φτάσανε εκεί πολυνήσιοι με σχεδίες, γιατί να μην φτάσει ( έστω τυχαία ) και κάποιος ναυτικός λαός.
      Πάντως αυτή η πιθανότητα μειώνεται πολύ λόγω απόστασης. Το νησί του Πάσχα εκτός του ότι είναι το ποιο απομονωμένο νησί του κόσμου είναι και το πιο απομακρυσμένο σημείο της γης από τον Ελλαδικό χώρο. είναι το κοντινότερο νησί στο αντιδιαμετρικό σημείο της Ελλάδας, πάνω στη Γη. Δηλαδή Αν τρυπήσουμε την γη ( λέμε τώρα ) εντελώς κατακόρυφα, περάσουμε από το κέντρο της γης και βγούμε στην άλλη άκρη της, βγαίνουμε στον νότιο ειρηνικό σε ένα σημείο εντελώς άδειο από νησιά. Το κοντινότερο νησί σε αυτό το σημείο είναι το νησί του Πάσχα, 1300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά.
     Υπάρχει όμως και ένας σοβαρότερος αντίλογος. Την εποχή που υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν τα μοάις ( αρκετά μετά το 400 μ.χ ), στον Ελλαδικό χώρο υπήρχε Βυζαντινή αυτοκρατορία. Ο κυκλαδικός πολιτισμός απείχε χρονικά από εκείνα τα χρόνια όσο απέχουμε χρονικά εμείς από τα χρόνια του Περικλή, και όχι μόνο είχε ξεχαστεί, αλλά και στους προηγούμενους αιώνες είχαν καταστραφεί τα αρχαία είδωλα.


   Δείτε όμως αυτά:


    Αφορά τον Γερμανό καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Νόρς Σ. Γιόζεφσον ( Nors S. Josephson ). Και τι λέει για την σχέση ελληνικής και πολυνησιακής γλώσσας αλλά και της μουσικής.


   Λίγα ακόμα ελληνικά sites:

  • Σελίδα 30    θέμα η ραπαμυκίνη μια ουσία που βγαίνει από ένα ενδημικό φυτό του νησιού.
  • Σελίδα 31                       >>
  • σελίδα 32                       >>
  • σελίδα 33     Η γλώσσα των Rapa Nui
  • σελίδα 34     για ποδηλάτες